skip_main skip_menu skip_search

RAM zbraně Umarex T4E

Zbraně na gumové projektily RAM – nový způsob obrany i zábavy

Lukáš Hajný

Hledáte zbraň, se kterou si zastřílíte klidně na zahradě a která navíc dokáže sloužit jako sebeobranný prostředek? Zkuste zbraně na gumové projektily.

Zbraně RAM a česká legislativa

Real Action Markers, dále jen RAM, jsou plynové zbraně na gumové a pepřové projektily. Podle naší legislativy patří mezi zbraně kategorie D, stejně jako například vzduchovky, airsoftky apod. Jsou volně prodejné svéprávným osobám od 18 let bez zbrojního průkazu.

Ram revolver

Charakteristika zbraní na gumové projektily

Zbraně RAM vzhledově často vychází z palných zbraní, od kterých jsou téměř k nerozeznání. Tyto modely jsou ideální zejména pro tréninkové účely. Druhou skupinou jsou zbraně, u nichž výrobce konstrukci plně přizpůsobil k co nejefektivnějšímu využití při sebeobraně. Řeč je o specifické řadě Umarex T4E Home Defense, o které se ještě dočtete níže.

Modelů je na trhu celá řada a nabídka se neustále rozrůstá. Kromě pistolí jako Glock 17 či Walther PPQ si můžete pořídit dlouhou zbraň v podobě AR-15 nebo AK-47, dokonce ani milovníci brokovnic nepřijdou vniveč.

jak RAM fungují

Všechny RAM zbraně mají jedno společné – pohání je plynný oxid uhličitý, který pochází nejčastěji z běžně dostupné CO2 bombičky. Princip je velmi jednoduchý. Bombička se vloží do zbraně a po dotažení se napíchne na trn, skrze který CO2 proudí dále do plynového ústrojí. Po stisknutí spouště narazí kohout na úderník a tím otevře ventil. Plynný CO2 z bombičky následně vyžene projektil ven z hlavně. Není to nic převratného, stejný systém využívají také CO2 vzduchovky a pistole.

Kdo maže, ten jede

Pohon na CO2 je spolehlivý a umožňuje i rychlou střelbu dávkou. Pro správnou funkci je ovšem klíčové vždy po ukončení střelby bombičku ze zbraně vyjmout, aby nedošlo k poškození těsnících kroužků.

Často se stává, že lidé vystřílí pár ran a pak nechají zbraň s napíchnutou bombičkou ležet i několik dní, než se ke střelbě vrátí. Pak s údivem zjistí, že zbraň nestřílí, protože veškerý obsah bombičky unikl. Následkem dlouhodobého působení CO2 je zničené těsnění a nová bombička také hned vysyčí.

Pro zvýšení životnosti není potřeba mnoho. Stačí jen pravidelně mazat těsnění silikonovým olejem, nebo k tomu použít olejovou bombičku, která dokonale promaže celý vnitřní mechanismus. Vnější kovové díly stačí přetřít mastným hadříkem. Některé modely mají reálnou rozborku shodnou s ostrou předlohou. Čištění vás bude nejen bavit, ale s trochou snahy si při něm vypěstujete i správné návyky pro zacházení se zbraní. Více o čištění zbraní se dočtete v naší poradně.

ram_kulicky

Gumové projektily a další střelivo

RAMky mohou střílet kromě gumových a pepřových projektilů i běžné paintballové kuličky kalibru .43, 50. a .68. Gumové projektily slouží zejména k výcviku a zábavě, avšak zásah z bezprostřední blízkosti může způsobit pořádné podlitiny. Jistým rizikem je i odražená střela, proto důrazně doporučujeme používat ochranné brýle.

Jako obranné střelivo slouží pepřové kuličky. Jsou to vlastně polymerové kuličky plněné technickým pepřem. Ty se po zásahu rozprsknou a vypustí oblak vysoce dráždivého plynu. O jejich účinnosti by mohli vyprávět (nejen) američtí demonstranti, jednotky SWAT je totiž nasazují ve vypjatých situacích. Rovněž se těší velké oblibě u bezpečnostních agentur, kde není dovoleno používat palné zbraně.

Posledním typem jsou speciální kuličky se značkovací barvou. Útočníka spolehlivě ocejchují těžce smývatelnou barvou, která je dobře viditelná pod UV světlem a usnadní jeho identifikaci.

Zbraně RAM a něco málo z historie

První RAMky vznikly na přelomu 20. a 21. stol.v Hongkongu na základě požadavků místních ozbrojených složek. Cílem bylo vytvořit tréninkovou zbraň, která by ergonomií, ovládacími prvky a chováním co nejvíce připomínala skutečnou služební zbraň a umožnila výcvik v reálných podmínkách. Konstruktéři se hojně inspirovali v airsoftových a paintballových zbraních a podařilo se jim z nich skloubit to nejlepší. Nabízí bezpečnou alternativu pro trénink s ostrou zbraní a zároveň úsporu za střelivo.

Úspěch u ozbrojených složek odstartoval myšlenku prodeje do civilního sektoru a s RAM se rázem roztrhl pytel. Mezi největší producenty se dnes řadí německá firma Umarex se speciální třídou Umarex T4E a čínská APS.

Pistole na gumové projektily

Pistole jsou určeny především pro výcvik, uplatnění najdou také v zábavné střelbě. Vyznačují se maximálně věrohodným zpracováním včetně funkčních ovládacích prvků. Na plnohodnotném zážitku ze střelby má značný podíl systém blowback, který imituje funkci závěru a částečně také zpětný ráz.

U většiny pistolí dosahuje úsťová energie hranice 6 J. Zásah je sice bolestivý, ale lze ho srovnat s výkonnou paintballovou zbraní. Kromě paintballových kuliček a gumových projektilů umožňují střelbu obranných pepřových projektilů, které spolehlivě znepříjemní den i zarputilému útočníkovi. Pistole zpravidla využívají střelivo cal. 43. Výjimku tvoří modely v cal. 50, jenž se využívají hlavně pro sebeobranu.

Například německý gigant Umarex zatím nabízí pouze pistole Smith & Wesson M&P9 M2.0 a Walther PPQ M2. Žhavou novinkou na trhu je pistole Umarex T4E HDP 50 z řady Home Defense, která se energií 11 J zcela vymyká zajetým standardům a jak už název napovídá, je to plnohodnotný obránce.

Ram pistole

Umarex T4E bravurně vyřešil pohotové použití RAMky jako obranné pistole na gumové projektily a eliminoval možné fatální selhání zbraně díky unikátnímu systému uložení bombičky. Na spodní straně rukojeti se nachází uzávěr. Před střelbou je do něj potřeba nejprve zespoda vrazit dlaní, a tím napíchnout bombičku na trn. Díky tomu můžete mít bombičku v rukojeti vloženou dlouhou dobu, aniž by došlo k poškození těsnění nebo ventilu. Je však důležité mít na paměti, že s napíchnutou bombičkou nelze zbraň dlouhodobě skladovat. Napíchnutou bombičku signalizuje výstražník umístěný v zadní části závěru, takže již letmým pohledem poznáte, že je zbraň připravena ke střelbě.

Vzhledem k vyšší úsťové energii a těžšímu projektilu je spotřeba CO2 mnohem vyšší, než je tomu u pistolí na BB broky. Oproti běžným 60 výstřelům tedy očekávejte přibližně 15 plnohodnotných ran, pak výkon dramaticky klesá. Nevýhodou může být poměrně nízká kapacita zásobníku, pouhých 6 ran. Zajímavé je samotné umístění zásobníku přímo pod hlavní.

pušky na gumové a pepřové projektily

Fungují na stejném principu jako ostatní RAMky. Drtivá většina RAM pušek umí střílet i plně automatickou dávkou, takže zásobník vyprázdníte doslova mrknutím oka. Pokud toužíte po zábavné střelbě na terče či plechovky, dlouhá puška bude to pravé ořechové a jistě vás nezklame. Pušky mají zpravidla celokovovou konstrukci a jejich hmotnost v ruce rozhodně pocítíte. Získáte pocit, že máte v ruce skutečnou zbraň.

Armáda, ozbrojené složky a bezpečnostní agentury po celém světě je využívají pro simulaci bojové činnosti a výcvik. Speciální varianty jim slouží ke zklidnění neukázněných demonstrantů, ty však nejsou určeny pro běžné uživatele.

Ram puska

Rozhodně stojí za povšimnutí pušky APS, mezi kterými je k vidění spousta derivací platformy AR-15 a také legendární AK-47. Můžete s nimi například směle vyrazit na herní bojiště Real Action Game, což je moderní obdoba známějšího airsoftu. Tato hra láká nejen airsofťáky toužící po větším fair play, ale také hráče paintballu, kteří již chtějí mít v ruce reálně vypadající zbraň a ne trubku s plynovou bombou a zásobníkem nahoře.

Výhodou je RAM oproti airsoftkám, které používají plastové kuličky bez náplně, že zásah zanechá barevnou značku, odtud také pramení název Marker – značkovač. Riziko, že protihráč nepřizná zásah, je mnohonásobně menší než u airsoftu. Samozřejmě, je potřeba používat ochranné pomůcky a mít smysl pro fair play.

Více RAM pušek

Revolvery na gumové projektily

Ve srovnání s pistolemi jsou revolvery RAM jednodušší, ale mají menší kapacitu zásobníku. Do karet jim hraje hlavně spolehlivost a výkon. Jejich sílu naplno poznáte hned při prvním výstřelu. Už jen pohled do hlavně velké ráže vzbuzuje respekt. A pokud ani to útočníka neodradí, pak přijde na řadu pepřové střelivo. A s gumovými kuličkami se vyřádíte při terčové střelbě.

Přesvědčte se sami v našem videu, kde jsme podrobili testování RAM Revolver Umarex T4E HDR 50 v 7,5 J verzi. Na trhu je už dokonce i silnější sourozenec s úsťovou energií až 11 J.

RAM revolver Umarex T4E HDR 50 můžete vidět v akci v našem videu

Pro RAM Revolver Umarex T4E HDR 50 je charakteristický slitinový rám pokrytý polymerem. Ten značně snížil jeho celkovou hmotnost na příjemných 675 g. Veškeré ovládací prvky jsou v prvé řadě přizpůsobeny maximální spolehlivosti. Spoušťový mechanismus Double Action Only (DAO) a jazýčková pojistka spouště umožňují rychlou a zároveň bezpečnou střelbu. Na zbrani tedy nehledejte hmatník pro běžnou manuální pojistku. Nemusíte mít obavy, tento systém je ověřený a zcela bezpečný.

Stejně jako u pistole Umarex HDP 50 je přítomen výstražník pro signalizaci napíchnuté bombičky a speciální ventil na spodní straně rukojeti. Věnečkový zásobník pojme celkem 6 ran. 

Více RAM revolverů

Brokovnice na gumové projektily

Dosud jediným zástupcem RAM brokovnic je výkonná RAM Brokovnice Umarex T4E HDS 68 16J. Na první pohled obyčejná broková dvojka. Zkušeného střelce však překvapí systém nabíjení. Brokovnice se neláme temenní kličkou, ale hmatníkem na spodní straně předpažbí. Temenní klička slouží jako přepínač režimů střelby. Má tři polohy pro volbu střílející hlavně, v pozici uprostřed vypálí obě hlavně naráz. A právě v tom spočívá největší síla.

Ram brokovnice

Úsťová energie projektilu ohromného kalibru .68 (17,3 mm) dosahuje úctyhodných 16 J. Jinými slovy, představte si, že vás zasáhne projektil cal. 68 rychlostí blížící se 100 m/s. Budete rádi, když vyváznete jen s modřinou. A co když vás rovnou trefí projektily dva? 

Střelba z brokovnice na gumové projektily – Umarex T4E HDS 68

Slitinový rám brokovnice je pokrytý polymerem, to se příznivě podepisuje na nízké hmotnosti. Na žádné skryté nošení sice není, ale doma zase tolik místa nezabere. Spodní strana předpažbí je obdařena 22mm weaver lištou pro montáž příslušenství. V jednoduchosti je síla, toho se Umarex rozhodně držel. Manuální pojistku budete hledat marně. Stejně jako u ostatních modelů Umarex T4E Home Defense se můžete spolehnout na dvojčinnou spoušť (DAO), výstražník a nechybí ani speciální ventil k napíchnutí bombičky.

Více RAM brokovnic

Zbraně na gumové projektily – suma sumárum

RAMky mají své plusy i mínusy. Od těch začneme. Achillovou patou všech céoček je jejich náchylnost na okolní teplotu. Při teplotách pod +10°C si prostě nezastřílíte a použití venku v zimě je zcela vyloučeno. Takže, jestli zrovna hledáte zbraň na obranu pro celoroční použití a nemáte zbroják, zkuste se poohlédnout po plynovce nebo pepřáku. Na druhou stranu jsou jako dělané pro zábavu. Při použití správného střeliva vám mohou pomoci ubránit se útočníkovi. Nepotřebujete na ně zbrojní průkaz, stačí být svéprávný a starší 18 let.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli

Autor článku: Lukáš Hajný

Expert na zbraně a myslivost, ex Balistas

Specialista na zbraně a myslivost. Řešil technické dotazy zákazníků, natáčel videorecenze, psal do poradny a blogu. V Balistas pracoval v letech 2017–2022.

Naposledy navštívené produkty

+420 591 140 565 Po–pá: 8–16 hod. Položit dotaz

Přidejte se k více než 100.000 odběratelům a získejte novinky, akce a recenze

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.