skip_main skip_menu skip_search

Top vzduchove pistole

Nejprodávanější vzduchové pistole za rok 2019

  • 27. 11. 2019
  • 5 min.

Lukáš Hajný

U tuzemských zákazníku válí ASG s licencovanými replikami pistolí České zbrojovky. Ty jsou skvělé na rekreační střelbu. Přední příčky v žebříčku ovšem obsadily přesné terčové pistole CP1 a její nástupkyně CP2.

Vzduchová pistole CP1 od čínského výrobce SPA vede žebříček hned z několika důvodů. Mezi ně patří příznivá cena a vysoká spolehlivost. Těžko byste v dané cenové relaci hledali silnější a přesnější pistoli. Dlouhá drážkovaná hlaveň umožňuje střílet kvalitní diabolky, jako například od české firmy JSB. Kovová konstrukce je usazena v ergonomicky tvarované dřevěné pažbičce.

Pevný a jistý úchop je pro terčovou pistoli velmi důležitý. Kromě jednoranné redukce lze využít věnečkový zásobník o kapacitě 7 ran pro ráži 5,5 mm a 9 ran pro „čtyřapůlku“. V základu má CP1 nastavitelná mířidla. Ty lze sundat a na 11mm rybinu umístit například kolimátor.

SPA CP-1M jsme vyzkoušeli přímo v akci:

Nástupce CP1 stojí na pomezí pistole a klasické dlouhé vzduchovky. V balení najdete konverzní set v podobě dlouhé hlavně, moderátoru hluku a pažby, pomocí něhož máte během chvilky z pistole dlouhou a přesnou pušku. Nejen, že je velmi lehká, ale s moderátorem je extrémně tichá, střelbou nerozhodí ani pozorné sousedy. SPA dobře ví, že v jednoduchosti je síla, a proto jsou její vzduchovky vhodné pro začínající i pokročilé střelce.

CP2 dodáváme včetně dvou zásobníků. Stejně jako u CP-1 se o pohon stará 12g CO2 bombička, která vystačí přibližně na 40 ran. Žhavou novinkou je CP2 Camo s pěkným maskováním.

3. ASG CZ-75 D Compact

Slavnou CZ-75 a její varianty není třeba dlouze představovat. Dánská firma ASG získala licenci přímo od České Zbrojovky a dala vzniknout jedinečným replikám s originálním logem CZ. Vyznačují se reálnou hmotností a velikostí, takže jsou od ostrých téměř k nerozeznání. ASG CZ 75 D Compact si hned získala srdce fanoušků a dlouhodobě se drží na předních příčkách v prodejnosti mezi vzduchovými i airsoftovými pistolemi.

Nejnovější vzduchová pistole špičkového výrobce Sig Sauer. Jde o dokonalou repliku „devatenácet jedenáctky“ ve sběratelské edici We The People, která oslavuje americkou historii. Hned na první pohled zaujme celokovovou konstrukcí s atraktivní povrchovou úpravou zdobenou vlasteneckými rytinami. Na závěru je vyryt nápis We The People a 1776. Střenky jsou zdobeny 50 hvězdami (25 na každé straně), každá symbolizuje jeden stát Unie.

Je potřeba vyzdvihnout silný blowback, typický pro CO2 pistole. Do detailu je vyřešena reálná rozborka a velice nás potěšila funkční dlaňová pojistka. Ta vám nedovolí vystřelit, pokud pistoli pevně neuchopíte v dlani.

Sig Sauer 1911 We The People:

Páté místo v žebříčku nepatří pistoli, ale revolveru. Model Schofield je nejnovějším přírůstkem v nabídce dánské firmy ASG. Tmavě lesklý povrch spolu s bílými střenkami mu dodává výjimečný vzhled. Velké oblibě se těší především mezi sběrateli, které si získal také realistickým nabíjením a ovládáním.

Nábojnice naplněné ocelovými broky se vkládají do šestikomorového bubínku. Do revolveru lze použít i klasické diabolky, pro které jsou určeny speciální diabolkové nábojnice. Přestože má hlaveň hladký vývrt, je dostatečně dlouhá a přesná.

Jedna z nejznámějších a nejelegantnějších pistolí světa známá jako Parabellum – „Parabella”. Její kořeny sahají až do roku 1898, kdy si ji nechal patentovat Gregor Luger. Ve své době se jednalo o jednu z nejpřesnějších a nejspolehlivějších pistolí, byla však poměrně náročná na výrobu, což není ideální u služební zbraně. Umarex si Parabellu vzal pěkně do parády a nabízí ji ve dvou variantách – s blowbackem a bez blowbacku.

Česká zbrojovka poskytla exkluzivní licenci na repliky P-09 zkušené firmě ASG. Díky tomu si tento nový model můžete vychutnat i vy. ASG P-09 má zajímavé konstrukční řešení dovolující střílet olověné diabolky a ocelové broky. Tajemství se skrývá v oboustranném věnečkovém zásobníku. Ten dokáže pojmout oba druhy střeliva a ocelové broky v něm drží díky integrovaným magnetům. Celková kapacita činí 16 ran. Vyrábí se i na ocelové broky ve verzi Duty Desert.

Představení modelu ASG CZ-785 P-09:

Jednoranná vzduchová pistole amerického výrobce Crosman uchvátila milovníky terčové střelby. Díky drážkované hlavni a pohonu na stlačený vzduch je totiž velice přesná. Crosman 1377 patří mezi nejsilnější pistole své třídy. Stačí pomocí předpažbí párkrát napumpovat tlak do kartuše a můžete střílet dokonce až na 25 metrů. Vyberete si mezi celočerným modelem 1377 black, nebo variantou American Classic s hnědou pažbičkou a předpažbím. Střelci preferující „pětapůlku“ uvítají Crosman 1322 v ráži .22 (5,5 mm).

Rakouský Glock je celosvětově uznávaný. Je to pracant, co vás nezklame. Je typický svým zajímavým designem se skrytým kohoutem a spoušťovým mechanismem DAO. Není se tedy čemu divit, že po něm zatouží spousta střelců. A pro ty bez zbrojního průkazu má Umarex skvělou repliku. Má velkou výhodu – nemusíte s ní na střelnici a zastřílíte si téměř kdekoliv.

Tahle sedmnáctka čtvrté generace je poháněna CO2 bombičkou a pálí ocelové broky ráže 4,5 mm. Skládá se z polymerového rámu a ocelového závěru. Nechybí mu ani blowback. K tomu si ještě přičtěte reálné ražení a rozborku, prostě ostré předloze jako by z oka vypadla. Můžete ji klidně využít i k nácviku střelby a bezpečné manipulace se zbraní.

V českých luzích a hájích zbrojovka vede. Naštěstí v ASG nelenili, a tak jsme se brzy dočkali licencovaného moderního modelu SP-01 Shadow. Pyšní se skvělým zpracováním a samozřejmě blowbackem. Pochvalu si zaslouží světlovodná Tru-Glo mířidla. Oceníte je hlavně při střelbě za šera. Kdo by si zbraň chtěl vylepšit, může využít 22mm weaver lištu na rámu a namontovat si laser nebo svítilnu. Cena: 3 690 Kč To je top deset krátkých vzduchových zbraní roku 2019. V kategorii vzduchových pistolí najdete dalších 175 kusů.

To je top deset krátkých vzduchových zbraní roku 2019. V kategorii vzduchových pistolí najdete dalších 175 kusů.

 

Doporučujeme:

Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli

Autor článku: Lukáš Hajný

Expert na zbraně a myslivost, ex Balistas

Specialista na zbraně a myslivost. Řešil technické dotazy zákazníků, natáčel videorecenze, psal do poradny a blogu. V Balistas pracoval v letech 2017–2022.

Naposledy navštívené produkty

+420 591 140 565 Po–pá: 8–16 hod. Položit dotaz

Přidejte se k více než 100.000 odběratelům a získejte novinky, akce a recenze

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.