skip_main skip_menu skip_search

silná PCP vzduchovka

Přichází vzduchovky bez omezení výkonu

Milí střelci a střelkyně, konečně jsme se dočkali. Od 1. 2. 2022 máme v prodeji silné vzduchovky do ráže 6,35 mm bez omezené úsťové energie. Zůstávají nadále v kategorii D a omezení na 16 J je pasé.

Vše o legislativě a nákupu silných vzduchovek jsme pro vás shrnuli ve článku i videu níže.

NEJSILNĚJŠÍ VZDUCHOVKY BEZ ZP  

Novela zákona o střelných zbraních a střelivu přinesla zásadní změny. Bez zbrojního průkazu nyní pořídíte i ty nejsilnější vzduchovky na trhu. A to bez ohledu na maximální úsťovou energii či úsťovou rychlost. Ale pozor, bude nutné je rozlišovat podle ráže.

 1. BEZ REGISTRACE: VZDUCHOVKY DO RÁŽE 6,35 MM (KAT. D)  

Přečtením § 7 zákona č. 119/2002 Sb. zjistíte, že mezi zbraně kategorie D se řadí mj. plynové zbraně nejvýše ráže 6,35 mm. Klauzule omezující úsťovou energii na 16 J je od 1.2.2022 vyškrtnuta ze zákona o střelných zbraních a střelivu.    

2. TŘEBA OHLÁSIT: VZDUCHOVKY S RÁŽÍ NAD 6,35 MM (KAT. C-I)  

Ptáte se, kam se poděly vzduchovky velké ráže jako 7,62mm a 9mm? Dříve je bylo možné volně koupit jako déčko, byť se značně přiškrcenou úsťovkou. Nyní spadají do kategorie C-I. Takže pokud nějakou takovou hodláte vlastnit, budete muset absolvovat cestu na příslušný útvar policie a do 10 pracovních dnů od zakoupení je ohlásit. Samozřejmě, splňujete-li zletilost a svéprávnost. 

Suma sumárum

Například Taipan Veteran Long 6,35 mm doma rozbalíte a jdete si rovnou užívat střelbu. Airgun Technology Uragan 7,62 mm ještě předtím vezmete na výlet na odbor pro zbraně a bezpečnostní materiál. Legislativy už ale bylo dost. Pojďme si vysvětlit, co nového silné vzduchovky vlastně přináší.

PCP VZDUCHOVKY KONEČNĚ ODHODÍ ŘETĚZY

extremne-silne-vzduchovky
U PCP vzduchovek naplno vynikne jejich potenciál. Dosud toto privilegium měli pouze držitelé ZP. Některé modely jsou již v továrním nastavení v plné palbě, jiným je potřeba trochu pomoct

Příklad  

Vezmeme zmíněného Taipana v ráži 6,35 mm. Z 16 J je po výměně bicí pružiny rázem 85 J. A s tím už se dá střílet velmi přesně i na více než 100 m.

U většiny PCP zbraní je lze výkon regulovat. Nastavíte si optimální výkon podle vzdálenosti a střeliva. Uvedeme si to v praxi.  

Příklad  

Tatínek provětrá vzduchovku na 150 m s 60 J. Ale když bude učit střílet syna, tak může úsťovku snížit kvůli bezpečnosti. Navíc získá vyšší počet výstřelů na jedno naplnění.

SÍLU PRUŽINY POCÍTÍ RAMENO I OPTIKA  

Spousta vzduchovkářů se žene za extrémním výkonem. Koupí tu nejsilnější pružinovou vzduchovku na trhu a na ni dají levný puškohled. Už během nastřelování zjistí, jak velkou chybu udělali. Rázy mocné pružiny pocítí nejen rameno, ale hlavně optika.  

Prasklé kovové kříže apod. nejsou výjimkou. Toužíte po silné pružinovce? Počítejte s tím, že buď využijete pouze pevná mířidla, nebo zainvestujete do pořádného puškohledu. Ideálně s křížem leptaným do skla.    

VZDUCHOVKY S PLYNOVÝM PÍSTEM OSLNÍ BRUTÁLNÍ SILOU  

Teprve teď naplno vynikne rozdíl mezi plynovým pístem a klasickou pružinou. Zatímco 21joulová pružinovka vám právě zlikvidovala už třetí puškohled, plynový píst se i při větším výkonu chová stále kultivovaně.

CO ZRUŠENÍ OMEZENÍ VLASTNĚ PŘINÁŠÍ?  

nejsilnejsi-vzduchovky
Zrušení limitu 16 J přináší nové možnosti. Konečně si naplno vychutnáme střelbu na dlouhé vzdálenosti. Můžete se pokusit překonat i rekord, který činí 1280 m (1400 yd). Drží ho česká větrovka Altaros M24 v ráži 5,5 mm (.22). Otevírají se vrátka i novým sportovním disciplínám, podobně jako je tomu v USA u Benchrestu.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli

Naposledy navštívené produkty

+420 591 140 565 Po–pá: 8–16 hod. Položit dotaz

Přidejte se k více než 100.000 odběratelům a získejte novinky, akce a recenze

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.