skip_main skip_menu skip_search

levné vzduchovky

Nejlevnější vzduchovky, se kterými zažijete dost zábavy

Za málo peněz hodně muziky, nebo spíše hodně střílení. Vybrali jsme levné vzduchovky. Zabijí nudu, a přitom kvůli nim nesáhnete hluboko do kapsy. Kritéria jsou jasná – cena do 5000 Kč a snadná obsluha, kterou zvládnou i děti pod dohledem rodičů. Teď zaměříme na vzduchové pušky, příště na pistole.

Jedna z celosvětově nejoblíbenějších a nejprodávanějších vzduchovek. Je replikou slavné winchestrovky, od které si kromě vzhledu vypůjčila i systém nabíjení. Vzduchovka Daisy Red Ryder na první pohled zaujme gravírovanou bukovou pažbou a kvalitním celokovovým tělem.

Tato pružinovka střílí ocelové broky ráže 4,5 mm. Do zásobníku v přední části hlavně jich nasypete až 650. Má hlaveň s hladkým vývrtem, tudíž od ní nemůžete čekat v terči samé desítky. Tahle vzduchovka je totiž stvořená pro rychlopalbu na plechovky a podobné cíle. Pracuje v systému Lever Action, musíte ji tedy před každým výstřelem natáhnout pomocí spodní páky. S trochou nadsázky budete po troše tréninku střílet jako legendární postava Divokého západu – Buffalo Bill.

První místo v žebříčku si rozhodně zaslouží, protože dokáže zabavit celou rodinu. Díky nízké hmotnosti a příjemným rozměrům ji v pohodě zvládnou obsluhovat i děti od 10 let, které se pod dohledem rodičů naučí i základním střeleckým návykům. Více o Red Ryder se můžete dočíst v naší recenzi nebo v článku o značce Daisy.

Videopředstavení vzduchovky Daisy Red Ryder 1938 cal. 4,5 mm:

U „winchestrovky“ ještě chvíli zůstaneme. Crosman Marlin Cowboy, stejně jako Daisy, pochází ze země zbraním zaslíbené – USA. Od Red Ryder se příliš neliší vzhledem ani střeleckými vlastnostmi. V prodejnosti ji však šlape na paty, a tak by byl hřích ji v našem seznamu opomenout. Jediné, co jim můžeme vytknout je absence montážní lišty pro puškohled. Posuďte sami, která se stane právě vaším favoritem. 


Videopředstavení vzduchovky Crosman Marlin Cowboy:

3. Crosman Pumpmaster 4,5 mm

Vzduchovka Crosman Pumpmaster 760 je už jiná písnička. Stal se jednou z nejprodávanějších vzduchovek na světě. To může potvrdit již více než 16 milionů střelců. Do karet mu hraje nízká hmotnost a bezkonkurenční cena. Jak již název napovídá, Pumpmaster pohání stlačený vzduch, který získáte pumpováním předpažbí. Díky tomuto systému zde není žádný zpětný ráz při výstřelu. Pro výstřel stačí 3x napumpovat, hravě to zvládnou i děti.

Hlaveň má hladký vývrt. Můžete střílet jak olověnými diabolkami pro přesnější terčovou střelbu, tak i ocelovými broky, pokud se zrovna rozhodnete rozstřílet pár plechovek. Diabolky je nutné nabíjet jednotlivě, ale pokud se rozhodnete střílet s ocelovými broky, můžete využít rezervoár na 200 broků. Výrobce pušku opatřil 11mm rybinou, ta umožňuje montáž puškohledu.

Komu se nechce trávit čas výběrem vhodného příslušenství, může sáhnout po výhodném setu, který obsahuje kromě puškohledu 4x15 také diabolky, ocelové broky, brýle a terče. Prostě vše, co ke střelbě potřebujete. Tušíte správně. I zde je patrné soupeření amerických velikánů Daisy a Crosmanu, Crosman Pumpmaster 760 má totiž svého soupeře v podobě Daisy Powerline 880S.


4. Gamo Quiet Cat Set

Španělská jednička ve výrobě pružinových vzduchovek, firma Gamo, umí skvěle sloučit střelecké vlastnosti, výkon a ergonomii a přitom nevysát tučný obnos z peněženky zákazníků. Zářným příkladem je model Quiet Cat set 4.5 mm (tichá kočka). V pohodě se vejde pod 5000 Kč i s pořádnou zásobou diabolek a dokonce puškohledem 4x32 v jednom výhodném setu.

Svůj název nedostala jen tak. Tahle kočka totiž dostala náhubek v podobě kompenzátoru hluku, který dokáže podle výrobce snížit hluk výstřelu až o 52 %. To ocení 9/10 sousedů. Polymerová pažba je vhodná pro leváky i praváky a díky ní zbraň jen lehce přesahuje hmotnost 3,1 kg. Zakončena je pohodlnou gumovou botkou. Abychom jen nechválili, je potřeba si uvědomit, že to není sportovní speciál s vyladěnou spouští (je potřeba zvyknout si na větší odpor), ale spíše vzduchovka pro zábavu na chatu či chalupu.

Průměrný střelec s ní nebude mít problém zasáhnout cíl na 30 metrů. A jako správná kočka si hravě poradí při likvidaci drobných škůdců. Stačí ji nakrmit vhodnými diabolkami. Pro začátek máte v balení 250 ks diabolek Gamo a 100 terčů. Nutno podotknout, že kvalitní diabolky (například od JSB diabolo) a lepší puškohled její hranice výrazně posouvají.

5. Vzduchovka ASG TAC 4.5

Moderní vzduchovka s taktickým vzhledem a pohonem na 12g CO2 bombičku. Dokáže střílet v poloautomatickém režimu, takže zásobník na 21 ocelových broků vyprázdníte tak rychle, jak rychlý je váš ukazováček. Je překvapivě přesná, přestože má hlaveň s hladkým vývrtem a používá ocelové broky. TAC 4.5 váží pouze něco málo přes 1,5 kg. Má lehké a ergonomicky tvarované polymerové tělo.

Nechybí mu pevná mířidla, ale díky 22mm weaver liště není montáž puškohledu či kolimátoru žádný problém. Montážní lišta se nachází také na spodní části předpažbí a slouží k uchycení bipodu, který dánský výrobce velkoryse dodává již v balení. Dvojnožka je při střelbě opravdu užitečná a v celkovém součtu můžeme TAC 4.5 směle doporučit i mladým střelcům. Ocelové broky se mohou nebezpečně odrážet, proto nezapomínejte na ochranu zraku. K ASG TAC 4.5 lze zakoupit také laser a střelba se tak stane ještě zábavnější. 

6. Hatsan Edge

Člověk by si řekl: „Jak to ti Turci dělají, že jsou schopni vyrobit tak levnou vzduchovku, která se může směle rovnat dvojnásobně dražším konkurentům?“ Hatsan Edge má ve své cenové kategorii bezpochyby nejlépe ergonomicky tvarovanou a odlehčenou polymerovou pažbu s lícnicí. Padne levákovi i pravákovi. Je lehoučký a v základu má dokonce světlovodná mířidla a nastavitelnou spoušť. Určitě není od věci osadit ho puškohledem. Sedí mu třeba Valiant 6x40, který má i potřebnou montáž na 11mm rybinu.

Má i jiné vlastnosti než jen přednosti? Zpracování je sice poněkud hrubší, na druhou stranu se jedná o houževnatou vzduchovku, která něco vydrží. Natahování pružiny jde ztuha, takže dětem je potřeba ji zlomit. To však můžeme Hatsanu směle odpustit, protože to dohání úsťovou energií 16J. Nečekejte ovšem soustřel 2 MOA na 50 metrů, ale spolehlivého parťáka na takové to domácí střílení. Třeba na terče v podobě kovových vojáčků.

Pružinový Hatsan Edge má ještě bratříčka se systémem Vortex. Ten využívá místo pružiny plynem natlakovaný píst. Díky tomu se podařilo eliminovat zpětné rázy a hluk, které jinak způsobovala pružina. Hatsan Edge Vortex tedy dosahuje ještě stabilnějšího výkonu.

7. SPA CR600W

Vzduchovka SPA CR600W

Vzduchovka SPA CR600W

Pokud hledáte lehkou a ergonomickou vzduchovku se snadným ovládáním, kterou zvládnou ovládat i vaše ratolesti, je právě šestistovka ta pravá. Je velice přesná a vhodná i na tréninkovou střelbu pro juniory. Díky 11mm rybině namontujete libovolný puškohled. Dodáváme ji se zásobníkem a jednorannou redukcí. Přebíjení pomocí páky závěru se SPA osvědčilo a úspěšně ho používá u více modelů. Skladem máme SPA CR600W 4,5 mm a 5,5 mm.

Představení vzduchovky SPA CR600W:

8. SPA B3

Základní model od čínského výrobce SPA. Odlišuje se spodním nátahem, díky kterému je hlaveň pevně fixovaná a nedochází ke vzniku vůlí. Jedná se o vzduchovku poháněnou pružinou, její konstrukce je tudíž velice jednoduchá a zároveň bezproblémová. Má bukovou pažbu vhodnou pro leváky i praváky. Pokud vám nebudou stačit manuální mířidla, můžete ji směle osadit puškohledem. K tomu je připravena 11mm montážní lišta.

Není to zrovna žádná modelka s dokonalou vizáží, ale kdo si chce občas zastřílet na zahradě a nehodlá do vzduchovky investovat balík, určitě bude spokojený. Vzduchovka SPA B3 je spolehlivá a u nás na reklamaci se téměř nevyskytuje.

Jak si s CR600W a střelnicí Venox udělat domácí biatlon:

Americká klasika pro nenáročné střelce. Má dřevěnou pažbu s lícnicí, která se hodí pro praváky i leváky. Zakončena je gumovou botkou, která příjemně tlumí zpětný ráz. Možná si říkáte: „zpětný ráz u vzduchovky? To snad nemyslí vážně!“ Věřte tomu, že je opravdu cítit, ačkoliv se s úsťovou energií pohodlně vejde do zákonem stanovené hranice 16 J.

Pokud si chcete užít trochu zábavy, vyzkoušejte tento jednoduchý recept: Do bezpečného prostoru umístěte lapač a na něj dejte terče. Nabijte Crosman Copperhead diabolkami, zamiřte a palte. Přejeme příjemnou zábavu.

10. Umarex APX

Velmi dobře zpracovaná pumpovací vzduchovka. Model Umarex APX 4, 5 mm je konkurentem nejprodávanějšího modelu Pumpmaster 760. Pumpování je však pohodlnější, jelikož se páka lépe drží v ruce. Zvládnou ho tedy i mladší střelci.

Pažba je vyrobena z tvrzeného polymeru. Aby se docílilo co nejmenší hmotnosti, je v místě lícnice a botky vyřezávaná. Automatická pojistka se nachází pod lučíkem. Zajistí se sama po prvním napumpování. Spoušť je také z tvrzeného polymeru. Vzduchovka je vybavena pevnými mířidly. Pokud budete chtít střílet s puškohledem, můžete jej uchytit na 11mm lištu.

Velkou výhodou je variace střelby. Můžete střílet jak s ocelovými broky, které se sypou do zásobníku do rezervoáru, který pojme až 250 kusů. Pro střelbu s olověnými diabolkami vkládáte diabolku přímo do hlavně.

 

Jestli se vám text líbil, třeba vás zaujme recenze vzduchovek Daisy Red Ryder a Buck 105 nebo článek o přežití ve městě. Příště se podíváme na levné vzduchové pistole pro zábavnou střelbu.

V seriálů článků Zábava bez zbrojáku vám představujeme volně dostupné zbraně. Vybíráme zboží, které odvede slušnou práci na zábavnou i sportovní střelbu a přitom patří mezi levné zbraně. Podíváme se i na sortiment pro juniory či drahé polovičky. Kromě vzduchovek postupně vyzkoušíme praky, luky, foukačky či airsoftky.

Další díl: ZÁBAVA BEZ ZBROJÁKU 2: PRAKY A FOUKAČKY

Doporučujeme:

Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli

Naposledy navštívené produkty

+420 591 140 565 Po–pá: 8–16 hod. Položit dotaz

Přidejte se k více než 100.000 odběratelům a získejte novinky, akce a recenze

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.