skip_main skip_menu skip_search

Luky uvodka

Luky – kdysi obávané zbraně dnes přináší radost a zábavu

Lukáš Hajný

V novém dílu seriálu o volně dostupných zbraních na zábavnou a sportovní střelbu se se zaměříme na luky a šípy. Povíme si něco o jejich historii a také si řekneme, jak si s nimi užít pořádnou porci zábavy.

Luk je jedním z nejvýznamnějších vynálezů lidstva

Luky a šípy jsou s námi tisíce let. Znali je už pravěcí lovci, což potvrzují četné jeskynní malby. Mnozí odborníci tvrdí, že jde o jeden z nejvýznamnějších objevů lidstva, hned po umění rozdělat oheň. První luk možná právě sloužil k rozdělání ohně, ale člověk brzy zjistil, že má také jiné, mnohem smrtonosnější využití.

Je to mechanická střelná zbraň, která se skládá z pružného lučiště a tětivy. Luky v podstatě utvářely historii zbraní, než je v 17. století začaly nahrazovat palné zbraně. Pak se jejich hlavní role přesunula od lovu a válek k mnohem mírumilovnějšímu využití – sportu a zábavě.

1. Vybíráme první luk Luky

dělíme podle typu na reflexní a kladkové, ale k těm se ještě dostaneme. Výběr totiž záleží na věku, výšce a fyzické zdatnosti střelce.

Napínací síla

Síla nátahu bývá vyznačena na ramenech a udává se v librách. 1 Lb = 0,45 kg. Obecně platí, že by člověk měl být schopen luk 11x natáhnout se sedmisekundovou výdrží v napětí a dvousekundovým odpočinkem při uvolnění. Pokud to nedokáže, musí zvolit slabší luk. Pokud má rezervu, může zkusit silnější.

Obecná doporučení

  • Napínací síla 10–20 lb: vhodné pro děti do 13 let
  • Napínací síla 20–28 lb: junioři 
  • Napínací síla 28–35 lb: ženy 
  • Nad 35 lb: muži

Délka nátahu

Délka nátahu nám též pomůže určit, jakou délku šípu potřebujete. Pro zjištění délky nátahu potřebujete skládací metr. Jeho konec si opřete pod krční jamku za držení s předpaženýma rukama metr přidržujte nataženými prsty obou stran. Tam, kam vám dosáhnou prostředníky odečtete svou délku nátahu. Tu je potřeba následně převést do hodnoty v palcích. 1 palec = 2,54 cm.

Provedení luku

Je nutné zvolit správné provedení luku pro leváka či praváka. Je to jednoduché. Pravák natahuje tětivu pravou rukou a luk drží v levé ruce. Šíp vede po levé straně madla ve směru střelby, levák opačně.

2. Luky podle konstrukce

A. Reflexní luky

Pokud jste úplný začátečník, měli byste začít právě s reflexním lukem. Nehledejte u nich žádné speciální technologie. Tradiční konstrukce v podobě tětivy a pružného lučiště slouží už tisíce let. Reflexní luky mají konce ramen prohnuté dopředu směrem k terči, což vytváří jednoduchou kladku. Jsou vhodné pro sportovní, loveckou i rekreační střelbu.

Náš tip: Jandao Beginner

Luk Jandao Beginner je klasický reflexní luk vhodný nejen pro začátečníky. Skládá se ze středu a dvou samostatných ramen. Rozložený je velmi skladný, takže si jej snadno můžete přibalit třeba cestou na chalupu.

Výrobce Jandao nám jej dodává ve dvou barvách a samozřejmě také v levém i pravém provedení. Zaručeně si vyberete přesně podle svých proporcí, máme k němu ramena o různých délkách a nátahové síle od 18 do 36 lb. To z něj dělá opravdu univerzální luk, se kterým se zabaví klidně celá rodina.

B. Kladkové luky

Kladkové luky získaly svůj název díky nesymetrickým kladkám na obou koncích lučiště. Kladkostroj rozloží napínací sílu v délce nátahu nerovnoměrně. Lukostřelec proto vyvine největší sílu v první fázi nátahu a na konci již není odpor tak silný. Udrží tak tětivu déle nataženou, což ocení hlavně lovci čekající na správný okamžik pro vypuštění šípu.

Náš tip: Barnett Vortex Lite

Luk Vortex Lite od výrobce Barnett je určen hlavně juniorským střelcům a začátečníkům, kteří preferují kladkový luk. Největší předností je bez pochyby možnost nastavení síly nátahu od 18 do 29 liber a s tím související délku nátahu v rozmezí 22–25 palců. Luk je vyroben tak, že padne do ruky pouze pravorukým střelcům.

3. Luky podle využití

A. Sportovní luky

Mezi ně patří jak reflexní, tak kladkové luky. Sportovní lukostřelba se totiž větví na celou řadu disciplín, z nichž nejznámější je terčová lukostřelba. Ta je od roku 1924 olympijskou disciplínou.

Dobrá zpráva je, že nemusíte být nutně sportovec, abyste si mohl pořídit si vybrali v kategorii sportovní luky. Například firma Jandao nabízí mimo jiné cenově dostupné luky pro sportovní a hobby střelce. Pro začátečníky se hodí zejména luky Jandao Beginner. Náročnější lukostřelci by jistě neměli přehlédnout tradiční dřevěné luky od italského výrobce Ragim. Ty jsou proslulé kvalitním zpracováním a atraktivním vzhledem.

B. Lovecké luky

Lovecký luk znamenal převratný vynález, který zajistil lidem obživu, a tedy obrovskou evoluční výhodu. Rychle letící šíp s ostrým loveckým hrotem dokázal zvíře rovnou skolit nebo vážně poranit z bezpečné vzdálenosti. Zraněné zvíře pak bylo snazší dosledovat a dorazit. V minulosti se k lovu nejčastěji využíval reflexní luk, s tím je často vyobrazována i samotná bohyně lovu Diana. Dnešní lovci však raději sáhnou po silnějším kladkovém luku.

Moderní lovecký luk je velmi sofistikovaná zbraň. Musí být malý, aby se s ním dalo dobře pohybovat v terénu, a výkonný, aby dokázal skolit zvěř. Minimální síla nátahu je 40 liber, ale pokud se chystáte lovit větší zvěř, bude potřeba alespoň 60 liber. Neměly by mu chybět přesná mířidla a vodováha.

Pokud vás láká lov lukem, budete muset vyrazit do zahraničí. V České republice je to zakázáno a budete se muset spokojit pouze se střelbou na terče se siluetou zvířat. Cvičení dělá mistra. Nezapomeňte, že kvalitní terčovnice je pro výkonné luky nepostradatelná. V opačném případě šíp dopadištěm buď proletí, což často poničí letky, nebo se zarazí tak hluboko, že vám ani vytahovač šípů nepomůže.

C. Dětské luky

Jako malí jste si určitě hráli na indiány s improvizovanými luky a šípy. Výhodou lukostřelby je, že ji zvládnou i děti od šesti let. Pokud se rozhodnete svým ratolestem pořídit dětský luk, jedině tím získáte. Mladí lukostřelci si rychle zlepší soustředění a držení těla. Nejenže lukostřelba tříbí tělo i mysl, ale domácí střelecká klání vás také pobaví.

Stejně jako při výběru každého jiného luku, je třeba vzít i u dětského luku v potaz provedení luku, výšku střelce, délku nátahu a napínací sílu.

Náš tip: Barnett WildHawk

Jednoduchý kladkový luk jako stvořený pro nejmenší střelce již od 6 do 8 let. Ideální výška střelce k tomuto luku je 110-140 cm. Délka nátahu je 18"- 22". S tímto lukem mohou střílet praváci i leváci.

4. šípy

Luk a šíp je nerozlučná dvojice. Jak už víte, s lukem se dá rozdělat oheň. Ale bez šípů si na něm, s trochou nadsázky, zvěřinu neupečete.

Šíp se skládá z dříku, hrotu a končíku. Na konci je opatřen letkami pro lepší stabilizaci během letu. Za tisíce let na šípech moc nezměnilo. Proč taky měnit něco, co funguje? Dřevěné šípy s péřovými letkami se využívají i dnes. Sportovci a lovci však raději volí moderní duralové a karbonové šípy. Pokud střílíte šípy s plastovými letkami, nezapomeňte na základku šípů.

sip carbon claw 32
Karbonový šíp o délce 32" určený pro klasické i kladkové luky.

5. Lukostřelecké doplňky jsou důležité

Jestli jste se právě rozhodli pořídit si luk, nezapomeňte na nezbytné příslušenství. Než plně zvládnete lukostřeleckou techniku, může to i trochu bolet. Tětiva dokáže pěkně potrápit prsty a předloktí. Tomu se dá předejít ochrannými pomůckami, jako jsou chrániče předloktí a lukostřelecké rukavice. Po troše cviku už budete střílet jako Robin Hood. A aby to naopak neodnesla tětiva, je potřeba ji mazat vhodným tukem. V neposlední řadě určitě nesmí chybět toulec na šípy.

chranic predlokti jandao
Klasický chránič předloktí chrání vaši ruku před odřením a pořezáním od letek z šípů.

Na závěr o lukostřelbě

Lukostřelba je krásný koníček, který můžete provozovat doma na zahradě nebo jako člen lukostřeleckého klubu. Spolehlivě si u ní vyčistíte hlavu od každodenních starostí. Posiluje tělo i ducha a navíc zabaví celou rodinu včetně těch nejmenších.

V seriálů článků Zábava bez zbrojáku vám představujeme volně dostupné zbraně. Vybíráme zboží, které odvede slušnou práci na zábavnou i sportovní střelbu a přitom patří mezi levné zbraně. Podíváme se i na sortiment pro juniory či drahé polovičky. Kromě vzduchovek postupně vyzkoušíme praky, luky, foukačky či airsoftky.

Předchozí díl: ZÁBAVA BEZ ZBROJÁKU 2 – PRAKY A FOUKAČKY

 

Doporučujeme

Tuk na tětivu Jandao

1x

Skladem na centrálním skladu, v pondělí 6. 5. u vás

109 Kč

Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli

Autor článku: Lukáš Hajný

Expert na zbraně a myslivost, ex Balistas

Specialista na zbraně a myslivost. Řešil technické dotazy zákazníků, natáčel videorecenze, psal do poradny a blogu. V Balistas pracoval v letech 2017–2022.

Naposledy navštívené produkty

+420 591 140 565 Po–pá: 8–16 hod. Položit dotaz

Přidejte se k více než 100.000 odběratelům a získejte novinky, akce a recenze

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.