skip_main skip_menu skip_search

drsný harry magnum

Slavné zbraně, které uvidíte v kultovních snímcích

Marek Děngl

Dali jsme dohromady přehled, ve kterém najdete zajímavé filmové zbraně. Narazíte v něm na skutečné i vymyšlené kvéry z akčních trháků, klasických detektivek, špionážních i sci-fi snímků.

Stará dobrá Amerika

Smith and Wesson model 29 ráže 44 Magnum a Clint Eastwood

Chlap, který hrál opravdové chlapy. Drsné, často balancující na tenké linii zákona, ale vždy přímé a spravedlivé. V kultovním snímku Drsný Harry Clint Eastwood ztvárnil Harryho Callahana. Sanfranciský detektiv je na mílé známý svým nekompromisním přístupem ke zločincům. Účty jim skládá pomocí revolveru Smith & Wesson .44 Magnum.

Revolver se šestiranným válcem, který budí respekt už jen svou velikostí, se dá popsat jako maximálně výkonný. Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum se reálně využívá na sportovní střelbu a na lov – na Aljašce se používá k odstřelu medvědů. V USA se slavná čtyřiačtyřicítka uspěla i u některých policejních složek. Kromě vzduchové varianty nabízíme i plynovou airosft verzi v podobě revolveru UHC M29.

K vašim službám

Beretta 92 - nejoblíbenější služební zbraň filmových poldů

Na světě je moře teroristů, ale já zabiju hajzla, co má nohu menší než moje ségra.

John McClane (Bruce Willis)

Bereta 92F Bruce Willis
Zdroj foto: http://www.imfdb.org/wiki/

Proslavil ji právě Bruce Willis aka John McClane. Italská samonabíjecí pistole ráže 9 mm Luger se v rukou neohroženého strážce zákona stává doslova smrtonosnou zbraní. V Smrtonosné pasti s ní sundá i skupinu dobře organizovaných zločinců. Berettu zahlédnete i u agenta Masona, Seana Conneryho, ve filmu Skála.

Berettu 92 máme v několika provedeních. První je vzduchová replika na CO2 bombičky. Jde o diabolkový model s věnečkovým zásobníkem. Do jednoho zásobníku se vejde 8 diabolek. Spoušťový mechanismus funguje v režimu Double Action. Hráče airsoftu potěší, že ji najdou v elektrické verzi od Umarexu, v plynovém provedení téže značky a konečně i jako manuální airsoft pistoli.

Česká stopa v amerických trhácích

Samopal vzor 61 Škorpion v ráži 7,65 Browning

Zbraň se od počátku 60. let vyráběla v bývalém Československu. Používaly ji bezpečnostní složky, vyvážela se do Jugoslávie, afrických a asijských zemích. Tvořila součást výbavy osobní gardy Ho Či Mina.

Matrix Skorpion vz 61
Zdroj foto: http://www.imfdb.org/

Škorpion Vz. 61 uvidíte v kultovním filmu Matrix. Keanu Reeves aka Neo se snaží zachránit lidstvo v boji proti inteligentním strojům, které vymyslely celý virtuální systém Matrix. V tom mu pomáhají rovnou dva škorpiony. Bez téhle zbraně se neobejde ani Angelina Jolie ve filmu Wanted.

Odklidí každého, kdo mu stojí v cestě

Terminátor a Colt .45

Navenek člověk, uvnitř kovové monstrum. Chladnokrevný zabiják, který jde za svým – jeho úkolem je zničit každého nepřítele. A tomu používá vše, co zvládne střílet. Namátkou zmiňme šestihlavňový kulomet, granátomet, Remington 870, Benelli M4 Super 90, Winchesterovku nebo třeba Colt .45. Colt je asi nejčastější zbraň, která se vyskytuje v úvodní části. Filmaři si s ním trochu pohráli a udělali z něj futuristickou zbraň ze vzdálené budoucnosti. Pro skalní fandy máme dobrou zprávu. Terminátor se letos vrací ve snímku Temný osud už poosmé.
1911 Sig Sauer we the people

Samonabíjecí pistole na náboj .45 ACP má závěr uzamčen dvěma žebry na hlavni. Žebra zapadají do daných vybrání v závěru. Ten se odemyká krátkým pohybem vzad. Colt 1911 je jednočinná pistole, která funguje v režimu SA. My jej nabízíme jako vzduchovou repliku na CO2 bombičky a také jako plynovou repliku.

Hann Solo a blaster
Zdroj foto: www.starwars.com

Kultovní kosmický pašerák

Hans Solo a laserová pistole Blas-Tech DL44

Jánošík, Nikola Šuhaj nebo třeba Robin Hood oděný do sci-fi hávu. Hans Solo je prostě prolhaný zlodějíček se srdcem na pravém místě a stejně tak s laserovou pistolí v pravé ruce.

Jde o nejslavnější zbraň celých Hvězdných válek, jejíž celé jméno zní BlasTech DL-44 Heavy Blaster Pistol. Má původ v reálné zbrani, kterou filmoví tvůrci vylepšovali, až z ní vznikla tahle kultovní záležitost. Předlohou je pistole německé značky – Mauser C96, jedna z průkopnic na poli samonabíjecích pistolí vůbec. K práci využívá energii zpětného rázu a krátkého pohybu hlavně. C96 se dělala s různými délkami hlavně, kapacitami zásobníku i v různých rážích. Původní zbraně měly ráže 7,63 × 25 mm. Délka hlavně se pohybovala od 8 do 13 cm. Zásobník byl na šest nebo deset ran.

Bond. James Bond

PPK. Walther PPK

Agent ve službách Jejího Veličenstva v začátcích používal Berettu. Záhy ji ale nahradil modelem Walther PPK. Ta se ve filmech se slavnou nula nula sedmičkou stala stejným pojmem jako Martini nebo Aston Martin. PPK byl nasazen v celkem 17 misích – 007 jej používal ve všech filmech od Dr. No až po Tomorrow never dies.

Bond Walther PPK
Na obrázku zleva Walther PPK a Roger Moore, Sean Connery a Daniel Craig aka James Bond.

Na délku tato poloautomatická pistole měřila 154 mm, vážila 568 g. Pojala 6+1 nebo 7+1 nábojů ráže 9 mm Browning či 7,65 Browning. Zbraň se vyrábí dodnes a my ji nabízíme jako vzduchovou repliku.

Pro zajímavost. Když Adolf Hitler zjistil, že je válka u konce a pro něj to moc dobře nedopadne, vzal si do ruky PPK a 30. 4. 1945 se zastřelil.

Cerveny_trpaslik_ bazukoid
Zdroj foto: www.inews.com

Máš zbraň? Ne. Lhal jsem. Já taky.

Bazukoid z Červeného trpaslíka

Bazukoid MK1 používala posádka vesmírné těžařské lodi Červeného trpaslíka (Red Dwarf) během bojů s vesmírnými potvorami. Na svých misích po bazukoidu sahala často a ráda. V seriálu se tento typ objevuje od 3. do 7. série. Později Lister, Rimmer, Kocour a Kryton vyměnili MK1 za bazukoid MK2.


Další kousek z Waltheru

P38 ráže 9 mm

Když v roce 1886 otevíral puškař Carl Walther svůj obchod se zbraněmi, asi těžko tušil, že se jeho jméno stane pojmem. Walther se stal známý nejen modelem PP a PPK. Poloautomatická pistole Walther P38 byla vyvinuta pro Wehrmacht. Po válce ji až do 90. let používal Bundeswehr.

Vzduchova pistole Walther P38 4-5mm

Služební pistole pracuje na principu krátkého zákluzu hlavně. Výkyvná závora hlídá uzamčení závěru. Pistole má dvojčinné spoušťové ústrojí. Objevila se ve filmech jako Tucet špinavců, ve kterém ji používal Lee Marvin a Charles Bronson.

Zbraň můžete zahlédnout i v rukou Martina Shawa v seriálu Profesionálové. A další polda, který P38 vlastnil – Alain Delon ve filmu Povídka o Policajtovi. Třicetosmičku spatříte i ve filmech a seriálech jako Avengers, Doctor Who, Pianista nebo Mission: Impossible.

PÍSEŇ O SMRTI

ANTONIO BANDERAS A DESPERADO

Desperado
Zdroj foto: tutored.me

Mexický kytarista, který musí dostát svému slovu a pomstít dívku, která padla jako obět místní narkomafie. Kytaru mění za Ruger KP90, Wildey Magnum, Stryker 12, ruční granát M26 a vydává se hrát svou krvavou píseň. Právě granát M26 máme pro hráče airsoftu – je dělaný jako zásobník na kuličky.

Desperado uzavírá devítků legendárních filmů, ve kterých se objevují známé zbraně. Jak to vidíte vy? Našli jste zde tu svou, nebo byste něco doplnili? O dalších zajímavých filmových kouscích třeba zase příště.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli

Autor článku: Marek Děngl

jednatel, šéf velkoobchodu a občasný pisatel

Jako majitel jsem u firmy od začátku. A jsem na ni hrdý. Podařilo se nám rozjet specializovaný e-shop se zbraněmi zbrane-vzduchovky.cz, výrobu vlastní optiky Valiant a teď i Balistas, který spojuje střelbu a aktivní styl života. Když se nevěnuju zbraním a práci, jsem s rodinou nebo si jdu zasportovat. Mou slabostí i vášní jsou auta.

Naposledy navštívené produkty

+420 591 140 565 Po–pá: 8–16 hod. Položit dotaz

Přidejte se k více než 100.000 odběratelům a získejte novinky, akce a recenze

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.