skip_main skip_menu skip_search

Automatické vzduchovky

Poznejte automatické vzduchovky na zábavnou střelbu

Lukáš Hajný

Když se řekne vzduchovka, většině se vybaví zlamovací Slavia. S ní příliš rychle střílet nejde. Ale věděli jste, že existují plně automatické vzduchovky, které svou kadencí mnohdy zastíní i ostrou předlohu?

MP 40 je nejpoužívanější samopal z výzbroje Wehrmachtu. Mezi lety 1938–1945 ho zbrojovky vyrobily více než milion kusů. Zásluhu na tom má jeho jednoduchá konstrukce.

Zajímavostí je, že jde o jednu z prvních zbraní, na které bylo při výrobě použito plastových dílů.

Německý Umarex dělá skvělou celokovovou repliku tohoto ikonického samopalu. Milovníci vojenské historie a sběratelé bez zbrojáku tak nepřijdou vniveč.

Umarex Legends MP40 nabízí jedinečný zážitek v podobě plně automatické dávky a silného blowbacku. K pohonu samopalu slouží dvě 12g CO2 bombičky.

Ty se umísťují do kovového zásobníku. Ocelové broky ráže 4,5 mm dokáže pálit s vysokou kadencí a úsťovou rychlostí 140 m/s. Výhodou MP40 je velká kapacita zásobníku na 50 ran. To je dvojnásobek kapacity oproti modelům od Crosmanu. Obzvlášť při střelbě dávkou je rozdíl znát.

2. Crosman AK1 Full Auto

Modernizovaný kalašnikov v podání amerického výrobce Crosman působí na první pohled úžasně. Ostrý taktický vzhled je dán řadou montážních lišt pro doplňky a výsuvnou pažbou, která je navíc sklopná. Trochu zklamáním je pak zjištění, že tělo je vyrobeno z polymeru, což se prostě ke kalašnikovu nehodí.

Namáhané vnitřní díly jsou však kovové. Na taktické předpažbí snadno namontujete doplňky jako laser či svítilnu. Jedna 22mm montážní lišta je umístěna také po celé délce krytu závěru. To značně usnadňuje montáž optiky. Za povšimnutí stojí modernizovaný přepínač režimů střelby, který je nyní lépe dostupný a má tři polohy: zajištěno, dávka, jednotlivé rány.

Zásobník na 28 ocelových broků doporučujeme plnit pomocí přiložené rychloplničky. Značně vám usnadní práci. V zásobníku je prostor na dvě 12g CO2 bombičky. Ty slouží jako pohon a umožňují vypálit až 100 výstřelů. Jen dávejte pozor při vkládání bombiček. Musíte dodržet správný postup, jinak plyn vysyčí. Stejně jako většina automatických vzduchovek, má AK1 pohyblivý závěr. Ocelové BB broky chrlí v režimu full-auto s obrovskou kadencí.

3. Umarex Legends M1A1 Thompson

Thompson se zúčastnil mnoha světových konfliktů včetně druhé světové války, války v Koreji a sloužil i ve Vietnamu. Tato překrásná replika v podání německého Umarexu nemá chybu a získá si srdce nejednoho milovníka historických zbraní. Vlastně jednu drobnost má, ale ta není na první pohled vůbec znát. Robustní celokovové tělo s výraznou patinou totiž doplňuje plastové pažbení místo dřevěného.

Směle můžeme říci, že lepší napodobeninu dřeva jsme ještě neviděli a tento drobný hřích výrobci odpustíme.

Zvlášť, když přejdeme k hodnocení střeleckých vlastností. Thompson M1A1 je navzdory hlavni s hladkým vývrtem a hrubým mířidlům až nečekaně přesný.

Ocelové broky distribuuje do terče velmi precizně a s úctyhodnou kadencí. Úsťová rychlost 136 m/s jasně vypovídá o tom, že do ruky nedostanete žádné ořezávátko. K pohonu tradičně poslouží dvě bombičky. Kromě nich se do kovového zásobníku vejde 30 ocelových broků ráže 4,5 mm.

Na jedno naplnění očekávejte 100–150 ran, hodně záleží na rychlosti střelby a okolních podmínkách. A ten zvuk, co vydává vracející se kovový závěr během střelby? To je symfonie. Ostatně poslechněte si to v našem videu. Tenhle mazlík vás prostě dostane nejen vzhledem, ale i pořádnou porcí zábavy.

Crosman DPMS se svým bratříčkem Bushmaster MPW se na našem skladě nikdy dlouho neohřejí. Jedná se o repliky populární pušky AR-15. Rozdíl mezi DPMS a Bushmasterem je pouze ve vzhledu, fungují na stejném principu.

Polymerové tělo skrývá celokovové ústrojí, které zbrani dává vysokou odolnost.

Pro stabilnější střelbu můžete využít šestibodovou nastavitelnou pažbu. Díky tomu puška vyhoví i subtilnějším střelcům.

Na taktické předpažbí snadno namontujete doplňky jako například laser či svítilnu. Oba modely pohání dvě 12g CO2 bombičky, jako střelivo slouží ocelové BB broky.

Těch se do kovového zásobníku vejde 25. Největším lákadlem je možnost plně automatické střelby dávkou s teoretickou kadencí až 1400 ran/min. Citelný blowback činí zážitek ze střelby ještě intenzivnější.

5. Crosman A4-p

Svým extravagantním zjevem americké kořeny nezapře. Replika osekané AR-15 je ideální volbou pro rekreační střílení na dvorku. Pohání ji dvě 12g CO2 bombičky umístěné v kovovém zásobníku. Ten pojme celkem 25 nábojů. Ocelové broky střílí rychlostí 400 žabích skoků za vteřinu (u nás v kontinentální Evropě čti 120 m/s) a s ohromnou kadencí až 1 400 ran za minutu.

Přepínač umožňuje volit mezi poloautomatickou a plně automatickou střelbou. Dobrý dojem ze zbraně Crosman A4-P a nezapomenutelný zážitek ze střelby ještě umocňuje silný systém blowback. Ten věrně imituje funkci závěru. Jen trošku škoda, že je celá zbraň včetně RIS lišt z plastu.

Moderní automatické zbraně – stvořené na destrukční střelbu

Jak vidíte, všechny automatické vzduchovky mají jedno společné. Pohání je CO2. Žádné spolehlivé PCP zbraně, které umí střílet dávkou, na náš trh ještě nedorazily. Dalším společným jmenovatelem je velká spousta zábavy. Stačí podržet spoušť trochu déle. Masakrovat plechovky i jiné podobné cíle je mnohem větší legrace než s klasickým poloautomatem nebo klasickou zlamovačkou.


Doporučujeme přikoupit

Další Full auto vzduchovky v nabídce

Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli

Autor článku: Lukáš Hajný

Expert na zbraně a myslivost, ex Balistas

Specialista na zbraně a myslivost. Řešil technické dotazy zákazníků, natáčel videorecenze, psal do poradny a blogu. V Balistas pracoval v letech 2017–2022.

Naposledy navštívené produkty

+420 591 140 565 Po–pá: 8–16 hod. Položit dotaz

Přidejte se k více než 100.000 odběratelům a získejte novinky, akce a recenze

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.