skip_main skip_menu skip_search

Vzduchová pistole

Pistole Daisy – zbraně doby virové

Svatopluk Krutiš

Doba zamíchala kartami i co se týká zábavních zbraní. Na pořad dne se dostaly levné pružinové, vzduchové či CO2 pistole, které dovedou se zkrátit dlouhé chvíle – třeba na dvorku, v garáži či uzavřených prostorách.

Co se týče levných vzduchových pistolí, většinou jde o plastové výlisky s jednoduchým spoušťovým a bicím mechanizmem. Jejich předností je vzhled blížící se ostrým zbraním. K nim patří i dvě pistole značky Daisy.

Historie zbrojovky Daisy Manufacturing Co. sahá do konce předminulého století, kdy začala vyrábět mobilní větrné mlýny. Za chvíli na to Daisy představila první vzduchovku. Mlýny pominuly, vzduchovky přetrvávají už téměř 130 let.

 

První recenzovaná zbraň na CO2 – Daisy 415

Daisy POWERLINE 415 na 12 g CO2 bombičku je zbraň, která pracuje pouze v DA režimu. Vzhledově vzdáleně připomíná pistoli Remington RP9 nebo S&W MP9. Přesto se nejedná přímo o kopii konkrétní ostré zbraně. Celá pistole se skládá ze dvou černých plastových skořepin se švem ve vertikální rovině. Pohromadě ji drží sedm zapuštěných šroubů.

V combatovém lučíku je uložen spoušťový jazýček, ovládající mžikový ventil. Před lučíkem najdete lištu na upevnění laserového značkovače či svítilny. Prostor pro uložení bombičky se ukrývá pod prodlouženou odnímatelnou patkou rukojeti.

Střelivo – ocelové kuličky o průměru 4,46mm – se vkládají do zásobníku na hřbetě závěru. Vejde se jich tam 21 kusů. Mířidla jsou pevná, muška je zvýrazněna světlovodným vláknem.

Pistole je vybavena manuální pojistkou na levé straně, nad předním úponem lučíku. V zajištěném stavu pojistka přeruší spojení spoušťového jazýčku s kladívkem. To bije do mžikového ventilu. Odjištění zbraně signalizuje červený bod.

I když je na levé straně vylisován nápis POWERLINE By Daisy 415 – ROGERS – DAISY OUTDOOR PRODUCTS, pistoli si společnost nechává vyrábět v Japonsku.

O tom svědčí text MADE IN JAPAN na její přední části. Pravá strana zbraně uvádí obvyklé bezpečnostní upozornění a výrobní číslo.

PISTOLE DAISY 415 MILE PŘEKVAPILA

Manipulace je jednoduchá. Pojistku přesuneme do polohy „zajištěno“ a stáhneme z rukojeti její patku. Do kovového lůžka vložíme 12 g CO2 bombičku, dotáhneme ji a patku nasadíme zpět. Pak stáhneme jezdce – podavač zásobníku dopředu směrem k mušce. A zajistíme ho ve vylisovaném zářezu. To nám umožní přes nabíjecí kruhový otvor vložit do drážky kuličky v patřičném počtu. Pak podavač opět uvolníme.

Pistoli odjistíme a můžeme zahájit palbu. Vzhledem k úzké rukojeti šíře 27 mm si s pistolí poradí i menší ruka. I když krok spouště, vzhledem k DA režimu, je poněkud delší. Namáčknutím spouště se posune tenkostěnná hladká hlaveň o cca 10 mm dopředu, kulička ze zásobníku propadne dolů. Domáčknutím se hlaveň vrátí zpět, nasune kuličku do komory a dojde k mžikovému uvolnění plynu, který kuličku vystřelí.

Novým zmáčknutím spouště se cyklus opakuje. Výsledky v terči mile překvapily. I když se jedná o kuličkovku, ještě na 7 metrů tvořily zásahy při střelbě obouruč s oporou pole o průměru 5 cm. Sklopné kovové terče velmi výrazně zvonily i na 12 metrů. Vystřílet na jednu bombičku lze bez poklesu výkonu 60 až 70 ran. Na bezpečnost při manipulaci je nutno dbát také. Energie střely vychází při úsťové rychlosti 125 m/s na 4 J, přičemž maximální dostřel po balistické křivce udává výrobce na 215 m.

 

Pružinová pistole Daisy Powerline 340

Powerline 340 Daisy

Druhá pistole Daisy Powerline 340 je pružinovka, evidentně inspirovaná pistolí Beretta 92. Výrazným vzhledovým rozdílem se vyznačuje pouze horní strana „závěru“. Ta má daleko kratší odlehčení než originál. Hmotností sice patří pistole do lehké váhy, ale rozměrově odpovídá svému ostrému vzoru. Rukojeť není v žádném případě vhodná pro malou ruku. Její šířka činí 37 mm.

Kromě tenkostěnné hlavně, pružiny a dílu bicího mechanizmu jsou všechny díly pistole z černého plastu. Vzhled zbraně je celkem reálný. Na levé straně závěru a těla najdeme informaci o typu, ráži a majiteli značky Daisy, pro něhož byla pistole vyrobena v Číně. Pravá strana pak uvádí obvyklou informaci o bezpečnosti, stručný bodový návod a osmnáctimístné výrobní číslo.

I demontáž je u Powerline 340 možná

I když to není vůbec nutné, tak jde zbraň rozebrat na dva díly. Stejně jako její ostrý vzor. Zmáčkneme demontážní tlačítko na pravé straně nad předním úponem lučíku.

Pootočíme demontážní čep na levé straně a vysuneme jej ven, stejně tak tlačítko. Pak stačí při vyjmutém zásobníku zatlačit závěr dopředu a demontovat jej z vodítek. Složení provedeme opačným postupem.

Powerline 340 je vybavena i pojistkou. Oboustranná, pod pevným hledím, je jen dekorační. Skutečná se nachází v dosahu palce pravé ruky, situovaná v pozici záchytu závěru. V horní poloze blokuje spoušťový jazýček.

Tlačítkem na levé straně zadního úponu lučíku lze vypustit velkokapacitní zásobník s rezervoárem na 200 kusů ocelových kuliček o průměru 4,46mm. Ty jednoduchou manipulací s táhlem na patě zásobníku přesuneme do zásobníčku pro střelbu.

Pevná mířidla jsou proti světlému terči dobře čitelná. Spoušť má kratší, docela kultivovaný krok.

340 se hodí spíš pro větší ruku

Odklopením víčka na patě rukojeti zpřístupníme rezervoár a naplníme střelivem. Zasuneme zásobník do paty zajištěné pistole, povysuneme táhlo podavače z paty zásobníku a skloněnou pistolí několikrát zatřeseme. Tím přesuneme cca 13 kusů kuliček nad podavač a táhlo zasuneme zpět. Pak se stačí otočit k terči, stáhnout závěr vzad na doraz a vypustit. Dojde k natažení pružiny.

Pistole daisy powerline 340

PROHLÉDNOUT DAISY 340

 

Je to také nejnamáhavější úkon z celé střelby, protože vyžaduje celkem velkou sílu. Po odjištění pak lze zmáčknout spoušť, vnější táhlo vypustí kohout a pružina vyžene kuličku z hlavně. Pistole totiž pracuje pouze v SA režimu. Pro každý další výstřel je nutno opět manuálně stáhnout „závěr“ vzad. Pouhé natažení kohoutu palcem totiž natažení pružiny nezajistí.

Pro krátké přerušení střelby stačí přesunout pojistku do polohy „zajištěno“. Pro delší přestávku je bezpečnější vysunout zásobník, případně z něj vysypat i kuličky. Zásahy v terči skutečně odpovídají zbrani určené pro zábavu a pistole se hodí spíše na sestřelování plechovek. Přesto ji nelze nijak podceňovat. Výrobcem prezentovaná úsťová rychlost kolem 80 m/s odpovídá energii 1,1 J.

Shrnutí obou zbraní

Obě jsou i s návodem zabaleny v plastových blistrech. Ty jsou uloženy v papírovém přebalu, jehož zadní strana uvádí technická data zbraně a popisuje ovládací prvky. V obou případech jde o pistole sloužící pouze pro zábavu, nikoliv tréninkovou nebo terčovou střelbu. Tomu také odpovídá i jejich cena. Co se týče svého účelu – k zábavní střelbě slouží dokonale.

Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli

Autor článku: Svatopluk Krutiš

Externí recenzent

Svatopluk patří mezi odborníky na vzduchové zbraně, o kterých pro nás píše recenze. Jeho články najdete i v oborových tištěných médiích.

Naposledy navštívené produkty

+420 591 140 565 Po–pá: 8–16 hod. Položit dotaz

Přidejte se k více než 100.000 odběratelům a získejte novinky, akce a recenze

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.