skip_main skip_menu skip_search

1911 Sig Sauer we the people

My Lidé: Sig Sauer 1911 je nejdokonalejší replika SA pistole Colt 1911, kterou najdete.

Svatopluk Krutiš

Mnoho firem prodává repliky CO2 zbraní, inspirovaných legendárním Coltem 1911. K nim patří i zbrojovka SIG SAUER se svou pistolí 1911 WE THE PEOPLE. Zjistěte, jak dopadla v našem testu.

Pokud najdeme zbraň, o jejíž historii je téměř zbytečné již psát, je to právě SA pistole Colt 1911. Pochází z kuchyně konstruktérského génia Johna Mosese Browninga.

Jeden z nejdokonalejších klonů této pistole vyprodukovala švýcarsko-německá zbrojovka SIG Sauer a zaznamenala s ním výrazný komerční úspěch.

A proto, že SIG prodává i vzduchové a CO2 zbraně, bylo jen otázkou času, kdy se na trhu objeví i tato jeho pistole v CO2 verzi. A to ještě v atraktivním designu ostré limitované edice připomínající vznik USA.

Sig Sauer My lide
Podobnost s originálem není čistě náhodná.

Pistole Sig Sauer 1911 = zákluz s překvapením

K pistoli 1911 jsem přistupoval jako ke každé jiné replice. Tedy dokud jsem nestáhl závěr vzad. Většina podobných replik má pevnou hlaveň. Tato devatenáctsetjedenáctka má ale hlaveň zdánlivě pohyblivou, stejně jako ostrý vzor.

Po výstřelu, kdy je závěr odhozen vzad, nese s sebou po dráze cca 6 mm i „uzamčenou“ hladkou hlaveň či spíše jen její plášť. Až nastane jeho poklesem vysunutí z uzamykacích žeber, dojde k rozpojení celého systému.

Při pohybu závěru vpřed, kdy čelo nabere ocelovou kuličku ze zásobníku a zasune ji do komory nepohyblivé hlavně, se plášť působením závěru opět uzamkne do žeber. To s sebou přináší dokonalou iluzi mechaniky ostré zbraně.

Tělo pistole se zdrsněnou přední i zadní stranou rukojeti je složitě tvarovaný odlitek z nemagnetického kovu. V sobě ukrývá kontejner ze stejného materiálu s vodícími drážkami pro závěr.

V zadní části, nad bobřím ocasem dlaňové pojistky, je umístěn kohout s odlehčeným zdrsněným palečníkem. Ten je ovládán pouze v SA režimu, měsíčkovitým jazýčkem, pohybujícím se v malém lučíku.

Samotný jazýček s označením „Skeletonized Trigger“ umožňuje plynulé spouštění při jakékoli poloze ukazováku na něm. Na zadním úponu lučíku najdeme vypouštěcí tlačítko zásobníku. To je určené pouze pro palec pravé ruky. Pojistka na zadní části těla je již oboustranná.

Ze spodní strany rukojeti je zásobníková šachta. Ta pojme zásobníkový systém. Skládá sez prostoru pro bombičku, přepouštěcího mžikového ventilu a zásobníčku na kuličky s podavačem. Závěr, pohybující se ve venkovních drážkách těla, v sobě nese celý vratný mechanismus včetně dílů.

Ty zajišťují „uzamčení“, zákluz a pokles hlavně. Z vnější strany upoutají výrazné hmatníková drážky s imitací vytahovače na pravé straně a výrazně zvětšené výhozní okénko. Pevná mířidla, muška i hledí, mají záměrný obrazec zvýrazněn bílými tečkami.

We The People a nad námi vlajka hvězdnatá

V tomto duchu se nese povrchová úprava a výzdoba pistole. Její plochy mají šedočernou výrazně ošoupanou patinu. Výjimku tvoří objímka hlavně, komora, muška s hledím a veškeré ovládací prvky. Ty jsou v černém pololesku. Na levé straně závěru je nápis SIG SAUER 1911 s vročením 1776. Tedy rokem, kdy Spojené státy dne 4. července deklarovaly svou nezávislost na Velké Británii. Že se jednalo o 13 tehdejších kolonií, připomíná kruh stejného počtu hvězd před pevným hledím.

Na pravé straně najdeme nápis „WE THE PEOPLE“ (My lidé), což jsou první slova preambule ústavy Spojených států amerických. Na vlajku hvězd a pruhů odkazují kovové střenky pistole. Každá z nich nese 25 pěticípých hvězd, což dává v součtu současný počet států unie.

Další už méně zdobné a naštěstí nevýrazné popisky jsou na levé straně těla. Jde o ráži, obvyklé F v pětiúhelníku, a výrobní číslo. Na pravé straně pak standardní upozornění na dodržování bezpečnostních zásad a údaj o výrobci, „MADE IN TAIWAN“. Tam si totiž společnost SIG Sauer nechává kompletovat některé vzduchové zbraně.

Sig 1911 v našem videu:

ILUZE JE TÉMĚŘ DOKONALÁ

V úvodu jsme již popsali dokonalou funkci závěru s krátkým pohybem hlavně vzad. Stejně tak je nutno pochválit i reálnou rozborku zbraně. Z rukojeti vysuneme zásobník, čímž pistoli učiníme neschopnou střelby. Pak posuneme závěr vzad do polohy, kdy lze přes vybrání, umístěné pod první sedmičkou letopočtu, vysunout demontážní čep/záchyt závěru z těla.

Samotný závěr sesuneme dopředu z vodicích drážek. Poté pod ústím hlavně zmáčkneme opěru vratné pružiny a po pootočení uvolníme a demontujeme objímku hlavně. Tím uvolníme pružinu, zajišťující „zákluz“ pláště hlavně. Ta u ostré zbraně pochopitelně není.

Uvolníme vodítko s vratnou pružinou a přes čelo závěru vysuneme plášť/hlaveň i se systémem ovládání poklesu. Jako tvor zvídavý jsem odšrouboval čtyři imbusové šrouby a sejmul ještě střenky. To umožnilo pohled na kombinovanou listovou pružinu a táhlo spouště, oboustranně obcházející zásobníkovou šachtu. Tedy opět téměř stejně jako u ostré zbraně. Pistole Sig 1911 je dodávána v čirém plastovém obalu, který je vložený do standardního papírového přebalu SIG. Součástí je návod, imbusový klíč a základní balení kuliček BBs.

Střelba ze Sigu 1911 je skutečnou třešničkou na dortu

Lze ji praktikovat vlastně kdekoliv. Pokud samozřejmě nikoho či nic, mimo terče, neohrozíme. Nejprve tedy vysuneme zásobník z rukojeti. Do prostoru v něm vložíme bombičku a přitáhneme ji přiloženým imbusovým klíčem. Totéž lze provést i při nataženém kohoutu a zajištěné zbrani. Pak stáhneme odpružený podavač kuliček směrem dolů a mírným naklopením vpřed ho zajistíme ve spodní poloze.

Do šachty zásobníku vložíme 17 kuliček BBs a podavač uvolníme. Tím je pistole zprovozněna a můžeme pistoli odjistit. Stáhnout závěr vzad a vypustit. Čelo závěru závěru zasune střelu do komory a dutý přechod komoru zatěsní. Máme-li řádně stlačenu i dlaňovou pojistku, tak spoušť uvolní bicí kohout. Ten udeří do mžikového ventilu a vyžene střelu z hlavně. Současně tlak plynu odhodí závěr vzad, „odemkne“ hlaveň. Závěr cestou vzad natáhne kohout. Na zpáteční dráze zasune další střelu a uzamkne hlaveň. To vše se děje na vzdálenosti 55 mm, tedy podstatně delší než u většiny podobných replik.

Sig_odjisteno_zajisteno

Slušná porce střel

Zpětný ráz způsobený pohybem hmoty závěru je výrazný. Má patřičně kovový zvukový efekt. Po vystřílení zásobníku zůstane závěr zachycen v zadní poloze střeleckou pohotovostí.

Vypustit jej lze buď zmáčknutím páčky směrem dolů či po vložení naplněného zásobníku potažení závěru vzad. Střelbu lze také krátkodobě přerušit při nataženém kohoutu přesunutím pojistky do polohy zajištěno.

Efektivní vzdálenost pro vedení palby na terč je 5–7 m. Pak již přesnost výrazně klesá. Nehledě na skutečnost, že je nutno při míření přenášet záměrný bod. Ale pistole je přece určena pro zážitkovou střelbu. S plinkingovými cíli si lze vyřizovat účty i do vzdálenosti 12 metrů.

Pouze na jednu věc je nutno si dát u pistole pozor. A to kolikrát „zarepetýrujeme“ závěrem při naplněném zásobníku, tolik kuliček se nasune do hlavně. Ale jde o kuličkovku s hladkým vývrtem. Takže střely, pokud samy neprojdou hlavní, lze z ní jednoduše vystrkat. S touto konkrétní zbraní bylo možno na jednu 12g bombičku vystřílet přes 70 ran. Vzhledem ke skutečnosti, kolik práce musí plyn této pistole vykonat navíc, je to opravdu slušná kapacita.

Technická data

SIG 1911 CO2

  • Hmotnost: 1 035 g
  • Funkční délka hlavně: 130 mm
  • Délka záměrné: 147 mm
  • Šířka x délka x výška: 38 x 218 x 137 mm
  • Střelivo: BBs/4,5 mm
  • Kapacita: 17 ks

SIG 1911 .45

  • Hmotnost: 1 179 g
  • Funkční délka hlavně: 127 mm
  • Délka záměrné: 145 mm
  • Šířka x délka x výška: 36 x 221 x 140 mm
  • Střelivo: .45 Auto
  • Kapacita: 7+1 ks

Doporučujeme:

Líbí se vám článek? Sdílejte jej s přáteli

Autor článku: Svatopluk Krutiš

Externí recenzent

Svatopluk patří mezi odborníky na vzduchové zbraně, o kterých pro nás píše recenze. Jeho články najdete i v oborových tištěných médiích.

Naposledy navštívené produkty

+420 591 140 565 Po–pá: 8–16 hod. Položit dotaz

Přidejte se k více než 100.000 odběratelům a získejte novinky, akce a recenze

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.